Skifertag – Alt du skal vide om pris, farver, holdbarhed og opsætning

Skal du have lagt skifertag?

Overvejer du at få lagt skifertag? Når du har besluttet dig for, at der skal skiftes eller lægges tag på huset, er der mange faktorer og hensyn, der er vigtige at tage højde for. Om end det er et helt nyt eller gammelt hus, er det vigtigt at vælge et tag, der passer godt til bygningen rent æstetisk. Det er trods alt noget, man skal kigge på hver eneste dag. Derfor handler det altså virkelig om ikke at vælge et materiale, der får huset til at se usammenhængende ud. Derudover skal dit nye tag forhåbentlig ligge der i rigtig mange år, så det er om at vælge noget, der kan holde til lidt af hvert, for vi kommer ikke uden om, at det danske vejr er en noget uforudsigelig størrelse.

For de fleste er det dog nok en helt andet ting, der først og fremmest fylder i deres overvejelser, når der skal lægges nyt tag. Her snakker vi selvfølgelig om prisen. Det er ikke ligefrem billigt at få købt nye tagsten og få dem lagt på huset, hvis man altså ikke vælger selv at gøre det. Hvis man så tilmed skal have nogen til at fjerne det nuværende tag og få det kørt væk, ja så begynder vi altså at nærme os et ikke ubetydeligt beløb.


» Få 3 gratis tilbud på nyt skifertag

Alt du skal vide om skifertag

At få lagt nyt tag på huset kan nemt forekomme som et noget uoverskueligt projekt for de fleste. Det behøver dog slet ikke at være så svært. For at gøre det nemmere for dig at finde hoved og hale i taglægningsjunglen, har vi skrevet denne artikel til dig, som overvejer – eller allerede har besluttet dig for – at få lagt skifertag. Vi belyser de forskellige fordele og ulemper der kan være ved netop denne tagtype. Sidst men ikke mindst hjælper vi dig selvfølgelig også med at finde det bedste tilbud, helt uforpligtende.

Når vi snakker om taglægning, er der mange muligheder, som hver især har sine fordele og ulemper. Det er uanset om end det gælder pris, udseende, holdbarhed eller noget helt andet. Hvad prisen på et sådan projekt angår, er der nok ikke nogen vej udenom, at taglægning generelt er noget dyrt. Udover det ligger skifertag tilmed i den dyre ende, når vi snakker tagsten.

Hvorfor skal jeg vælge skifertag?

Som tidligere nævnt ligger skifertag i den høje ende af skalaen, hvad tagsten angår. Derfor kan man nemt lade sig friste til at afskrive skifer som et potentielt materialevalg, når man står og skal til at skifte taget på huset. Men inden du træffer så vigtig en beslutning og fravælger skifertag for at spare nogle penge, kan det altså godt lige betale sig at stoppe op og tænke over, hvad det er for en investering vi snakker om. Ikke nok med, at dit nye tag gerne skal kunne holde i rigtig mange år, hvor det vil blive udsat for lidt af hvert af det danske vejrs lunefuldhed, det er altså også noget, som du kommer til at skulle kigge på hver eneste dag. Så vi kan altså på det stærkeste anbefale at vælge det helt rigtige tag, som passer allerbedst til dit hus og dine æstetiske præferencer.

I de følgende afsnit går vi mere i dybden på disse forskellige aspekter af skifertag. Vi forklarer, hvad skifer er, og hvorfor det er så populært i Norden. Derudover diskuterer vi de æstetiske aspekter at materialet samt det rent praktiske, nemlig hvor godt og hvor længe et sådan tag holder. Sidst men ikke mindst snakker vi selvfølgelig om, hvad et skifertag vil komme til at koste dig. Med andre ord: alle de fordele og ulemper ved skifertag, som er værd at overveje, før du går ud og laver investeringen.

Hvad er skifer?

Skifer er en sedimentær bjergart, som dannes når eksempelvis mudder eller ler bliver presset sammen over millioner af år. De fleste associerer nok ordet skifer med skiferplader eller tagplader, som oftest er lavet af kunstskifer.

Skuer man ud over tagryggene i de nordiske lande og i Storbritannien, vil man næsten ikke kunne undgå at få øje på et skifertag eller to. Skiferplader er et populært valg til taglægning i disse lande, fordi skifer er et materiale, som forekommer naturligt mange steder i især Norge, Storbritannien og Sverige. Det er et lidt mere sjældent syn i Danmark, hvor vi som bekendt ikke har nogen bjerge, og hvorfor det derfor ikke forekommer naturligt.

Det er dog efterhånden de færreste nye tage, der lægges med naturligt dannet skifer. Det tager millioner af år for ægte skifer at blive til og kræver et enormt tryk. Derfor kan du være du være sikker på, at det ender med at blive en rigtig dyr affære, hvis du vil have den ægte vare på dit hus. I stedet bruger man derfor i dag primært kunstskifer, altså imiteret skifer, til taglægningsprojekter.


» Få 3 gratis tilbud på nyt skifertag

Farven på dit nye skifertag

Skifer fås i et væld af farver. Ægte skifer er markant dyrere end menneskeligt fremstillede alternativer, altså kunstskifer og imiteret skifer. Derudover er det også muligt at få keramisk skifer, hvilket reelt set blot er finkornet kvartssand. For at fremstille kunstskifter, imiteret eller keramisk skifer, bliver det behandlet under høje temperaturer for at opnå det stærke, komprimerede, slidstærke materiale, som ægte skifer er kendt for at være.

Men når det så er sagt, er det altså få materialer, der giver så smukt et resultat, som skifer gør. Man kommer bare ikke udenom, at hvad æstetik angår, er skifertag altså simpelthen uovertruffent. De smukke, naturlige farve, som forekommer i skifer, er helt sikkert en af hovedårsagerne til, at folk vælger at smide så mange penge efter et skifertag frem for et de mange, billigere alternativer. Det er også derfor du ofte ser skifer pryde tagene på nogle af landets smukkeste bygninger som mange af vores slotte og kirker.

Holdbarheden på skifertag

Holdbarheden er en af de markant største fordele ved skifertag. Holdbarheden er overordnet set virkelig god, da det er et yderst hårdført materiale, som kan holde i mere end 100 år, hvis pålægningen og udførelsen er hensigtsmæssig.

I takt med udviklingen af klimaforandringer, bliver vejret også generelt gradvist voldsommere. Derfor udmærker skifertag sig godt til at være spidskandidat taget dette i betragtning. Ikke nok med at det ikke kræver specielt meget vedligeholdelse, så er det også det mest stormsikrede tag, du finder på markedet. Med andre ord kan du med et skifertag på dit hus sove rigtigt trygt om natten.

Foruden den lange holdbarhed i den praktiske forstand, har skifer også den fordel, at farven også skifter meget lidt karakter i løbet af årene. Du kan derfor godt regne med, at den palette, som dit tag umiddelbart har ved pålægning, også varer ved år efter år. Det er altså bestemt ikke noget at kimse ad, når det nu engang ofte er æstetikken, som er en af de primære årsager til, at man vælger skifer. For det er altså ærgerligt at bruge så mange penge på noget med det formål at opnå et smukt resultat, hvis det så viser sig at ændre totalt karakter efter et par møder med vind og vejr. Og det er altså langt fra alle slags tagmaterialer, der kan bryste sig af bevare deres visuelle udtryk over årene i så høj en grad som skifersten.

Skifertag pris – Hvad koster et nyt skifertag?

For mange er det nok prisen, som er det mest altafgørende aspekt, når der skal lægges nyt tag. Det kan nemlig være fuldstændig lige meget, hvor flot et tag kan være, hvis man alligevel ikke har råd til det. Hvis du har læst hertil i artiklen, er du allerede klar over, at skifer ikke er noget billigt materiale, når det skal bruges i så stor en skala som til tag på en bygning. Det gælder også uanset om det er den ægte vare eller den imiterede version.

Prisen på skifertag bliver oftest gjort op i kvadratmeterpris. Prisen herpå kan variere rigtig meget, igen afhængigt af, hvorvidt du vælger ægte eller kunstskifer samt andre faktorer som eksempelvis palletten. Et godt udgangspunkt er, at en kvadratmeter skifersten koster cirka 300 kr., og så kan du lægge fra eller til alt efter kvalitet, farve og så videre. Det er dog de færreste steder, at man sådan bare kan købe en vis kvadratmeter skifer til en fast pris. I de fleste tilfælde skal du altså have fat i en forhandler og indgå en dialog, før du kan få en pris. Skifertag pris beregnes typisk pr m2.


» Få 3 gratis tilbud på nyt skifertag

Hvor meget skifer skal jeg bruge?

Måske er du ikke helt selv klar over, hvor meget skifer det egentlig er du skal bruge, og så kan det svært at fornemme, hvor meget det kommer til at koste, når prisen er angivet per kvadratmeter. Derudover kan prisen også variere betydeligt, afhængigt af, hvor eller hvem du spørger.

Tilbud på skifertag

Vi anbefaler derfor helt klart, at du indhenter en række tilbud fra forskellige forhandlere. På den måde kan du være sikker på, at du ikke kommer til at betale for meget. Husk at du kan gøre dette helt uforpligtende, så bare fordi du har fået et tilbud, er det altså ikke ens betydende med, at du er bundet til at indløse det. Det er også helt okay at tage noget betænkningstid eller lige sove på det en nat eller to. Det er trods alt noget af en investering at få lagt et nyt tag, uanset om det er af skifer eller et andet, billigere materiale. Det er nu engang de færreste, der uden problemer kan trække et sådan beløb op af lommen. Det ved forhandlerne også godt, så det er de naturligvis forstående for.

Hvorfor er skifer så dyrt?

Der er adskillige årsager til, at det er dyrt at vælge et skifertag. Det skyldes ikke mindst, at skifer er et naturmateriale, som kræver millioner af år og særlige forhold at danne. Derudover gælder det for skifer, som med næsten ethvert andet naturligt forekommende materiale, at det kræver et vis stykke sorteringsarbejde. Det er et større projekt end som så at finde tilstrækkeligt med skifer i samme struktur og farvepalette til et at opnå et ensartet resultat for et helt tag.

Foruden at sortere skiferen, så det hele passer sammen rent æstetisk, ligger der også et sorteringsarbejde i at udvælge skifersten, der rent kvalitetsmæssigt kan efterkomme den retmæssige funktion. For at fungere som tag, er det selvsagt, at stenene skal kunne holde til lidt af hvert. Vind, regn, sol, sne og vind er for stærk en kraft mod porøse eller vandabsorberende sten, så skifer af denne karakter er naturligvis ikke velegnet til taglægning.

Sidst men ikke mindst er skifertag dyrt på grund af den måde det lægges. Det er det nemlig af den årsag, at skifertag med ganske få undtagelser lægges ved en teknik, der kaldes dobbeltlægning. Som dette navnt rimelig eksplicit antyder, lægges stenene dobbelt. Så hvis du allerede har fundet ud af, hvor mange kvadratmeter dit tag udgør, og måske også hvad kradratmeterprisen på skifer er, kan du godt prøve at gange det med to, hvis du altså vil have et skifertag. Så det er altså noget af en håndfuld sten, vi snakker om her.


» Få 3 gratis tilbud på nyt skifertag

Dette skal du være opmærksom på, når du indhenter tilbud på skifertag

Der findes som sagt både ægte og imiteret skifer. Netop denne skelnen vigtig at være opmærksom på, når du indhenter tilbud på skifertag. Det gælder især, hvis du har besluttet dig for, at det altså er den ægte vare, du vil have lagt på huset. Det er nemlig de færreste udbydere, der skelner mellem de to alternativer.

Opsætning – Vil du gøre det selv eller betale dig fra det?

Når du har besluttet dig for hvilken type skifertag, du vil have – herunder farven, materialet og leverandøren – skal du selvfølgelig også have lagt det på huset. Medmindre du selv har kompetencerne, skal du have en blikkenslager til at lægge taget. Vi opfordrer klart til ikke at spare alt for meget på kvaliteten af det håndværkerfirma, du vælger at gå med. Se det som en investering, da det er noget, som skal holde i mange år. For det er altså en noget dyr affære at udskifte eller reparere igen, hvis kvaliteten viser sig at være utilfredsstillende.

Sådan passer du på dit skifertag

Når du går ud og bruger så mange penge på et nyt tag til dit hus, er det selvfølgelig noget, du skal passe på. Skifertag er heldigvis et naturligt og meget holdbart materiale, som ikke kræver meget vedligeholdelse. Ikke desto mindre er der ting man kan gøre for at passe bedst muligt på sit nye tag – og hjælpe det med at tage sig bedst ud. Med en tagrenser kan du nemt rengøre dit nye skifertag, når behovet er der.

Websitet anvender cookies til at huske indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Informationer deles med tredjepart. Læs mere

Cookie-indstillingerne på dette websted er angivet til "Tillad Cookies" for, at give dig den bedst gennemgang og oplevelse af siderne. Hvis du fortsætter med at bruge webstedet uden at ændre dine Cookie indstillinger eller du klikker på "Accepter" nedenfor så samtykke du til dette.

Luk